Składniki:
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 4 jajka
- 180 ml oleju (niepełna szklanka)
- 180 g cukru (niepełna szklanka)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- otarta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka, cukier i odrobinę soli ucierać za pomocą miksera. Dodać mąkę, olej, cynamon i proszek do pieczenia . Wyrobić na jednolitą masę. Na końcu dodać startą marchewkę i skórkę z cytryny. Wymieszać. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułką tartą (mamy pewność, że cisto nie przyklei się do tortownicy). Ciasto przelać do tortownicy i włożyć do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 50 minut.
Smacznego!
Sandra.
Uwielbiam ciasto marchewkowe!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis ! :)