Składniki:
- 3 dkg drożdży
- 2 szklanki mąki żytniej t. 2000
- 0,5 szklanki mąki pszennej (zwykłej)
- 1 szklanka mleka (lub więcej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 1/4 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Drożdże rozrobić w odrobinie ciepłego mleka i dodać cukier. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. Do miski wsypać mąki, dodać sól, rozczyn i wyrabiać (ja użyłam miksera ale można to zrobić ręcznie). W międzyczasie stopniowo dolewać mleka. Po chwili dodać podsmażoną, wystudzoną cebulę i wyrobić a następnie odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie nakładać łyżką na papier do pieczenia. Przygotowane bułeczki znowu odstawić do wyrośnięcia (ja ten krok już pominęłam i od razu piekłam) a następnie piec w 150st do momentu zrumienienia.
Pozdrawiam,
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz