Podziel się!

28 kwietnia 2015

Lekka zupa-krem z pomidorami i szpinakiem

Idealna pomidorowa powinna być lekko kwaśna, aromatyczna i baaardzo pomidorowa :) Na blogu pojawiło się już wiele propozycji na pomidorową ale dzisiaj przepis na moją ulubioną wersję.



Składniki:
  • 200g passattty pomidorowej (u mnie passatta z ziołami)
  • 50g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 10g masła
  • 10g mozzarelli
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: suszony czosnek z pomidorami, bazylia, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Cebulę i 1 ząbek czosnku posiekać i zeszklić na oliwie. Następnie wlać passattę i bulion, całość doprawić i zagotować. Drugi ząbek czosnku posiekać i zeszklić na maśle, po czym dodać szpinak. Do zupy dodać szpinak i pokrojoną mozzarellę.
* zupa najlepiej smakuje z grzankami z chleba


Cały przepis to ok. 300kcal, 6g białka, 20g tłuszczu i 20g węglowodanów

Pozdrawiam,

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz