Podziel się!

20 kwietnia 2015

Domowe grahamki z suszonymi pomidorami

Uwielbiam domowe pieczywo :) Jest o wiele lepsze niż to ze sklepu i mamy pewność co do składu. Dzisiaj mała odmiana bo zamiast tradycyjnych grahamek, wersja z suszonymi pomidorami :)


Składniki (na 6-8 bułeczek):
  • 180g mąki Graham t. 1850
  • 70g mąki żytniej t. 720
  • 25g drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki wody do rozczynu + ok. 1/3 szklanki letniej wody do wyrobienia ciasta
  • 0,5 łyżki soli 
  • kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie: 
Drożdże zasypać cukrem, dodać wodę, rozrobić, dodać sól i odstawić do wyrośnięcia. Mąki przesiać (mąki z pełnego przemiału przesiewają się słabo dlatego przesiewam to co się da a to co zostaje na sitku dodaję na koniec). Gdy drożdże już wyrosną, dodajemy mąki i wodę i wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstszej niż na zwykłe ciasto drożdżowe. Po wyrobieniu znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone suszone pomidory. Gotowe ciasto dzielimy na 6-8 bułeczek (jeśli ciasto za bardzo się klei- zwilżcie dłonie) i układamy na papierze do pieczenia. Piec w 150 st (z termoobiegiem) do czasu aż się lekko zrumienią. 


Pozdrawiam, 
Maja

3 komentarze:

  1. Czy takie bułki wyjdą z samej mąki graham?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Kiedyś robiłam bułki z samej mąki żytniej więc z samej graham też wyjdą. Tylko proszę dobrze przesiać mąkę żeby się trochę napowietrzyła :)

      Usuń