Dość długo zastanawiałam się nad przyrządzeniem tego dania. Nurtowało mnie pytanie czy z tak prostego przepisu może powstać smaczne danie? Obawiałam się, że nie będzie mi smakowało ze względu na dość dużą (jak dla mnie) ilość oliwy z oliwek. I dzisiaj się przekonałam. Danie bardzo mi smakowało i na pewno nie raz przygotuję je ponownie :-)
Przygotowanie: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Makaron spaghetti prosto z Włoch od mojej bratanicy :-) |
Składniki na 1 porcję:
- 50g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe papryczki chili
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki z pietruszki
- odrobina soli morskiej
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Czosnek przeciśnij przez praskę, papryczki chili oraz pietruszkę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, chili oraz odrobinę soli morskiej. Uważaj aby czosnek się nie przypalił- wtedy będzie miał nieprzyjemny gorzki posmak. Na koniec dodaj odcedzony makaron, wymieszaj, wyłóż na talerz i posyp obficie natką pietruszki.
Smacznego!
Sandra
uwielbiam spaghetti, dzięki za ten przepis
OdpowiedzUsuńmniam! ale ja użyłabym raczej pełnoziarnistego makaronu :)
OdpowiedzUsuń