Podziel się!

13 grudnia 2014

Razowe wigilijne kapuśniaczki

Kolejna propozycja świąteczna- tym razem nie na słodko :)


Składniki (na ok. 10 sztuk):
Ciasto:

  • 100g mąki żytniej t. 720
  • 50g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 15g drożdży
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • ok. 100ml wody (może wyjść mniej- w zależności od konsystencji) 

Farsz:

  • ok. 200g kiszonej kapusty
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Wykonanie: 
Farsz: Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę obgotować w wodzie (przez ok. 30min) a następnie dodać do cebuli i chwilę przesmażyć.

Cisto: Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniej wody zrobić rozczyn i odstawić na chwilę. Następnie wymieszać z mąkami, olejem, solą i stopniowo dodawać wodę- ciasto ma być gęste więc nie musicie dodać całości-100ml. Gdy będzie już wyrobione odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (jeśli będzie problem- podsypać mąką), wzdłuż ciasta ułożyć farsz i zawinąć rulonik, który pokroić na ok. 10 sztuk. Piec w 150st do czasu aż będą rumiane.




Pozdrawiam,

Maja

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń