Podziel się!

21 listopada 2016

Naleśniki owsiano-gryczane

Tym razem naleśniki w nieco innej wersji. Naleśniki gryczane są idealne do przygotowania w wersji wytrawnej. Najlepiej smakują z twarogowym nadzieniem w różnych wariacjach. W następnym poście przepis na przepyszne naleśniki ruskie z wykorzystaniem naleśników gryczanych :)


Składniki:

  • 1 jajko
  • 100ml mleka (u mnie krowie 1,5%)
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 30g zmielonych otrębów owsianych
  • 30g zmielonej kaszy gryczanej 
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie lub za gęste dodać jeszcze trochę zmielonych otrębów lub mleka. Gotowe ciasto wylać na patelnię do smażenia beztłuszczowego i "usmażyć" z obu stron. 
Uwaga: naleśniki mają tendencję do łamania się więc najlepiej użyć większej łopatki do przewracania. 


Pozdrawiam,
Maja

2 komentarze:

  1. Naleśniki wyglądają pysznie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ciasto się nie rozpada przy pieczeniu? kiedyś probowałam zrobić gryczane i wszystko mi się posypało

    OdpowiedzUsuń