Podziel się!

11 listopada 2016

Kasza jaglana z mlekiem kokosowym i malinami

Jaglanka na mleku to idealna odmiana codziennej owsianki. A jaglanka na mleku kokosowym to mega śniadanie i deser w jednym :)
Ostatnio na nowo odkrywam kaszę jaglaną - coraz częściej gości w mojej kuchni pod każdą postacią: dodatków do obiadu, śniadania czy mega deseru. Kiedyś kojarzyła mi się tylko z gorzkawym posmakiem i nudnym obiadem. Ale wystarczy dobrze przepłukać kaszę wodą i użyć świeżej kaszy (kasza dość szybko jełczeje i wtedy będzie gorzka w smaku). Taka kasza daje duże możliwości kulinarne, o czym pewnie niedługo :)


Składniki:

  • 50g kaszy jaglanej
  • 125ml mleka kokosowego (u mnie 125g gęstej śmietanki kokosowej z mleka kokosowego)
  • 0,5 szklanki wody
  • ksylitol do smaku
  • dowolne owoce
Wykonanie:
Kaszę przepłukać najpierw pod zimną a później pod gorącą wodą. Do kaszy wlać mleko i wodę i gotować na małym ogniu do miękkości kaszy (w razie potrzeby można dolać wody). Na koniec dosłodzić do smaku i dodać owoce. 


Pozdrawiam, 
Maja Czerwińska 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz