Podziel się!

4 września 2015

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem serowym

Wakacje, wakacje i po wakacjach... Czas więc powrócić z nowymi przepisami. Na początek "torcik", który zapowiedziałam jeszcze przed wakacjami- ciasto marchewkowe przełożone kremem z serków naturalnych.


Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie pół na pół mąka ryżowa zwykła i mąka z ryżu brązowego)
  • 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy)
  • 3 jajka
  • 3 daktyle
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka ksylitol
  • 1,5 szklanki startej marchewki
Krem:
  • 100g jogurtu greckiego
  • 150g serka homogenizowanego (ja używam gęstego- Emilki)
  • 100g serka kremowego naturalnego (u mnie z Lidla- o obniżonej zawartości tłuszczu) 
  • ksylitol lub stewia do posłodzenia
Dekoracja: dowolne owoce


Wykonanie:
Ciasto: Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie a gdy zmiękną zblendować. Jajka utrzeć z cukrem, ksylitolem i daktylową papką. Następnie, stopniowo, dodawać pozostałe składniki. Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150st. C do tzw. suchego patyczka. 
Krem: serki szybko zmiksować z jogurtem i ksylitolem. 
Ostudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem i udekorować truskawkami. 

100g ciasta to: 6g białka, 5g tłuszczów, 14g węglowodanów i 127kcal



Smacznego :) 

Maja

1 komentarz: