Podziel się!

26 marca 2014

Kebab z frytkami w wersji light

Lubię gotować dietetyczne wersje znanych i lubianych bomb kalorycznych. Była już pizza, hamburger a teraz kolej na kebaba z frytkami. Dzięki zastosowaniu kilku zmian uzyskaliśmy o połowę mniej kalorii! Do tego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest banalnie proste. Czyli wszystko co lubię: szybko, łatwo, dietetycznie i pysznie :)



Składniki (duża porcja dla 1 osoby):
Porcja to ok. 440kcal i 36g białka
  • 120g mięsa z piersi kurczaka (najlepiej jeszcze zamrożone)
  • 150g ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200g białej kapusty
  • 1 pomidor
  • 1/4 ogórka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawa gyros


Przygotowanie:
Mięso pokroić na cienkie paseczki (najlepiej kroić jeszcze zamrożoną pierś- uzyskamy cieńsze kawałki). Gdy mięso się rozmrozi, dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posypujemy przyprawami (sól, pieprz, gyros) i odstawiamy na ok. 30 min do lodówki (można pominąć i od razu usmażyć mięso).
Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Tak przygotowane frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do uzyskania złocistości (ja piekłam w 150st C- z termoobiegiem).
Następnie wyjmujemy kurczaka i podsmażamy (bez dodatku tłuszczu) na patelni teflonowej.
Surówka: Kapustę poszatkować, pomidora i ogórka pokroić na plasterki. Warzywa wymieszać ze sobą i polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i przypraw.

Gotowe :)


Pozdrawiam, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz