Składniki (duża porcja dla 1 osoby):
Porcja to ok. 440kcal i 36g białka
- 120g mięsa z piersi kurczaka (najlepiej jeszcze zamrożone)
- 150g ziemniaków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200g białej kapusty
- 1 pomidor
- 1/4 ogórka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawa gyros
Przygotowanie:
Mięso pokroić na cienkie paseczki (najlepiej kroić jeszcze zamrożoną pierś- uzyskamy cieńsze kawałki). Gdy mięso się rozmrozi, dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posypujemy przyprawami (sól, pieprz, gyros) i odstawiamy na ok. 30 min do lodówki (można pominąć i od razu usmażyć mięso).
Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy. Tak przygotowane frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do uzyskania złocistości (ja piekłam w 150st C- z termoobiegiem).
Następnie wyjmujemy kurczaka i podsmażamy (bez dodatku tłuszczu) na patelni teflonowej.
Surówka: Kapustę poszatkować, pomidora i ogórka pokroić na plasterki. Warzywa wymieszać ze sobą i polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i przypraw.
Gotowe :)
Pozdrawiam,
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz