Podziel się!

22 marca 2014

Dietetyczne kokosanki z amarantusem

Kokosanki to moje małe uzależnienie :) A kiedy ostatnio kupiłam popping z amarantusa od razu wiedziałam, że będzie doskonały jako dodatek do moich ulubionych ciasteczek. I nie pomyliłam się: kokosanki wyszły idealne- chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Ale ostrzegam bo bardzo uzależniają i szybko znikają z talerza :)


Cała porcja to ok. 270 kcal

 Składniki (ok. 8 sztuk):

  • 1 białko
  • 3 łyżki poppingu z amarantusa
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • substancja słodząca (ja użyłam 1 łyżeczki słodziku w proszku) 



Wykonanie: 
Białko ubić na sztywna pianę. Wymieszać z poppingiem, wiórkami i słodzikiem. Masę wykładać na papier do pieczenia i piec w 150st (ja na początku piekłam w 180st a później zmniejszyłam na 150st- wszystko z termoobiegiem). Pieczemy do uzyskania złocistości.




Smacznego, 
Maja 


13 komentarzy:

  1. ciekawy przepis :)


    ps, zapraszam na ostatnie dni konkursu na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast poppingu może być mąka z amarantusa? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepiej byłoby jednak użyć poppingu :) Ale jeśli miałabym go zastąpić mąką to wtedy dałabym 1 łyżkę mąki z amarantusa a zwiększyła ilość wiórków kokosowych (np. do 4-5 łyżek).

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbowałam :) wyszły super, ale musiałam pozmieniać troszkę przepis (ze względu na mąkę) ;) ale polecam, bo przepis super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej! Właśnie moje kokosanki, robią się w piekarniku i jestem ich bardzo ciekawa :)

    Zapraszam także do siebie, na dietetyczne przepisy :)
    http://zdrowiepodprzykrywka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. co to jest popping z amarantusa i gdzie można go dostać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj wypróbuję przepis, mam nadzieję że wyjdą pyszne. Uwielbiam kokosanki 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy są w środku puszyste, czy raczej twarde ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno określić bo zależy to od czasu pieczenia i piekarnika :) Moje były miękkie ale nie puszyste. Ale jeśli będziesz je dłużej suszyć to pewnie będą twarde:)

      Usuń
  9. co to jest popping z amarantusa i gdzie można go dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popping to preparowane ziarno amarantusa, podobne do dmuchanego ryżu. Można kupić w sklepach ze zdrową żywnością ale też w większości supermarketów, jak widziałam np. w Netto czy InterMarche ale w innych też powinny być. Jeśli nie ma to można zastąpić ekspandowanym (dmuchanym) ziarnem gryki, komosy, żyta czy orkiszu ale amarantus będzie najlepszy.

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak długo piekłaś, żeby były złociste? Fajny przepis . Dzięki, Grażyna

    OdpowiedzUsuń