Podziel się!

3 listopada 2015

Zupa krem z dyni z fetą

Sezon dyniowy w pełni więc musiałam zrobić jakiś przepis z dynią. W planach miałam muffinki ale wyszła zupa :) To tak naprawdę pierwsza zupa z dyni, która mi smakowała. Te, które jadłam do tej pory były lekko mdłe i przypominały jedzenie dla dzieci. Tutaj, dzięki dodatkowi fety, zupa zyskuje nieco wyrazistości i nowego, ciekawego smaku. Świetnie rozgrzewa w coraz zimniejsze popołudnia :)
Przepis pochodzi z książki: "Zupy domowe"


Składniki:
  • 200 ml wody
  • 250 g dyni bez pestek i skóry
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • odrobina pomidorów z puszki (do smaku)
  • przyprawy
Wykonanie:
Dynię obrać, pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą i upiec w piekarniku (ok. 15 min w 150 st z termoobiegiem). Wodę zagotować, dodać dynię i ser. Całość zmiksować, doprawić do smaku i zagotować. 


Pozdrawiam, 
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz