Podziel się!

2 czerwca 2015

Dietetyczna sałatka z wędzonej makreli i brązowego ryżu

Lekkie opóźnienia na blogu związane są z zaliczeniami i zbliżającą się sesją. Ale jeszcze tylko 2 egzaminy, 2 obrony i rozpocznie się kolejny etap :) W związku z dużą ilością nauki, moja dieta w tym okresie obfituje szczególnie w orzechy, pestki i tłuste ryby czyli wszystko co nasz mózg lubi najbardziej :) Dlatego dzisiaj przepis na sałatkę z wędzoną makrelą.


Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 torebka brązowego ryżu
  • 1 papryka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Ryż ugotować, dodać pokrojoną paprykę i ogórka oraz mięso z makreli (bez ości). Całość wymieszać, dodać jogurt naturalny i doprawić. 


100g sałatki to ok. 130kcal, 9g białka, 6g tłuszczu i 11g węglowodanów. 

Pozdrawiam, 

Maja

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wędzoną makrelę. Chyba wykorzystam ten przepis. Robiłam parę razy podobną sałatkę, ale dawałam tuńczyka z puszki. W sumie makrela zapewni bardziej wyrazisty smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie, robiłam je już dwa razy :)
    Dziękuje za przepis i polecam innym spróbować, warto!

    OdpowiedzUsuń