Podziel się!

25 lutego 2015

Dietetyczna granola

Moje ulubione śniadanie to owsianka lub jogurt naturalny z płatkami lub domową granolą. Z racji tego, że nie lubię codziennie jeść tego samego, dzisiaj propozycja granoli, którą każdego dnia można jeść w różnych kombinacjach. Podstawą jest granola i jogurt a reszta w zależności od nastroju i apetytu: suszone lub świeże owoce, orzechy, siemię lniane, słonecznik lub w mojej ulubionej wersji: banan, siemię i odrobina wiórków kokosowych :) Pycha :)


Składniki: 

  • 40g płatków owsianych
  • 40g otrębów owsianych
  • 1 białko jaja
  • stewia/ksylitol/miód do smaku 
Wykonanie:
Białko jaja ubić, dodać płatki, otręby i dosłodzić do smaku. Następnie masę rozłożyć na papierze do pieczenia i podpiekać w 150st (piec aż płatki lekko się zezłocą). 


100g to ok. 250kcal, 14g białka, 5g tłuszczu i 52g węglowodanów 

Pozdrawiam, 

Maja

2 komentarze: