Składniki (na 2 sztuki):
Mleczko kokosowe:
- 160g mleczka kokosowego (ja akurat miałam takie o obniżonej zawartości tłuszczu ale każde będzie dobre)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- stewia do smaku
Galaretka:
- 1 szklanka herbaty owocowej np. malinowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- stewia do smaku
Dekoracja: U mnie łyżka serka homogenizowanego i kakao
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy (nie może być wrzące), zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt i żelatynę i dokładnie mieszamy. Ostudzić.
Galaretka czerwona: Herbatę dosłodzić do smaku. Do ciepłego (ale nie wrzącego) naparu dodać żelatynę i dobrze wymieszać (nie może być grudek). Odstawić do stężenia.
Z galaretki czerwonej wycinamy foremką serduszka i przyklejamy je do kieliszka. Następnie zalewamy wszystko ostudzonym mleczkiem. Wstawiamy do lodówki do całkowego stężenia.
1 deser to ok. 70kcal (w wersji z mleczkiem odtłuszczonym) i ok. 90kcal (w wersji z mleczkiem 10% tłuszczu)
każdy deser z mleczkiem kokosowym jest niezmiernie pyszny i delikatny :)
OdpowiedzUsuńOj tak, nie ma nic lepszego niż deser kokosowy, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńIle taka porcja (jak na zdjęciu) z tego przepisu ma kcal? http://dietetycznie-fantastycznie.blogspot.de/2013/10/kurczak-z-ryzem-w-pikantnym-sosie-chili.html?m=1
OdpowiedzUsuńCały przepis (z 1 łyżką oliwy) to ok. 450kcal, 24g białka, 12g tłuszczu i 60g węglowodanów :)
Usuń