- 20g cukru
- 20g masła
- 0,5 jajka
- 100g mąki żytniej t. 2000
- 100g mąki pszennej
- 50g mleka 1,5%
- 15g drożdży
- ok. 1/4 łyżki octu
Nadzienie: U mnie borówki ze słoika *
*możecie użyć dżemu niskosłodzonego ale całe owoce będą lepsze bo mamy pewność, że nie wypłyną podczas pieczenia
*możecie użyć dżemu niskosłodzonego ale całe owoce będą lepsze bo mamy pewność, że nie wypłyną podczas pieczenia
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, następnie wymieszać z drożdżami i cukrem. Mąki przesiać, masło roztopić. Do przesianych mąk dodać rozczyn z drożdży, roztopione masło, rozbełtane jajko i ocet. Całość zagnieść (jeśli będzie za luźne- dodać mąki, u mnie zagniotło się bez problemu). Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto na okrągły placek. Następnie ciasto podzielić na trójkąty, ułożyć ok. 0,5 łyżeczki borówek i zawinąć rogalik. Całość piec w 150st do czasu aż będą rumiane. Gotowe rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
1 rogalik to ok. 55kcal, 1g białka, 1g tłuszczu i 9g węglowodanów
Smacznego,
Maja
Wspaniałe rogaliki, oj zjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Zapraszamy do wypróbowania- robią się bardzo szybko i jeszcze szybciej znikają :)
UsuńLubię rogaliki, oj lubię;)
OdpowiedzUsuńMy również- zwłaszcza jeśli są w zdrowszej wersji :)
Usuńjeśl mogę zasugerowac to chętnie bym zobaczyła jakis przepis na bezglutenowe drożdżówki słodkie ;)
OdpowiedzUsuńWszelkie sugestie mile widziane- postaramy się o przepis bezglutenowe drożdżówki :)
UsuńJak dla mnie wyglądają cudnie, a dodatek mąki żytniej bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :)
UsuńU mnie też ostatnio były rogaliki. Taka odchudzona wersja warta jest uwagi :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wypróbowania :)
Usuń