Składniki (na 2 duże/3 średnie porcje*):
- 80g gorzkiej czekolady
- 1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
- 1 białko
- 1 łyżka cukru (u mnie 0,5 łyżeczki cukru i 0,5 łyżeczki stewii)
- 40ml mleka 0,5%
Dekoracja: u mnie serek homogenizowany i starta czekolada
Wykonanie:
Jajka dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Z białek ubić pianę. Do czekolady dodać podgrzane mleko, cukier i dobrze wymieszać (mleko lepiej dodawać partiami). Następnie do masy dodać żółtko i znowu wymieszać. Czekoladę zdjąć z kąpieli, dodać od razu połowę ubitych białek, lekko wymieszać a następnie dodać drugą część piany. Gotowy mus (będzie w wersji płynnej) wylać do 2-3 kieliszków i odstawić na ok. 2h do lodówki.
* radzę rozlać masę do 3 kieliszków- ja rozlałam do 2 i nie dałam rady zjeść całego, mimo że bardzo lubię czekoladę :)
1 duży deser to ok. 280kcal, 7g białka, 33g tłuszczu i 50g węglowodanów
Smacznego,
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz