Przepis na ok. 10-12 muffinek:
- 10 łyżek oleju
- 250 g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pól łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 10 łyżek cukru
- 150 ml mleka 1,5%
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao lub więcej
Przygotowanie:
Przygotować 2 miski. Do 1 dodać składniki suche: mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao, posiekana czekoladę. Wymieszać. Do drugiej miski dodać składniki mokre: olej, mleko, jajo. Dobrze wymieszać. Teraz do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymieszać łyżką- krótko ok 5-6 ruchów. Ciasto ma być grudkowate. Papilotki napełniać masą do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 stopniach 20 minut bez termoobiegu (z termoobiegiem kilka minut krócej).
Smacznego!
Sandra
Upiekłam te muffinki, tyle że dodałam jeszcze do środka maliny i po małym kawałku białej czekolady, wyszły obłędne!! :):):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/