Podziel się!

18 lutego 2015

Zupa krem z żółtej soczewicy i pomidorów

Po karnawałowych i ostatkowych szaleństwach czas wrócić do racjonalnego odżywiania :)


Składniki:

  • 0,5 szklanki żółtej soczewicy
  • 0,5 puszki pomidorów
  • ok. 250-500ml bulionu warzywnego (ja daję 250ml bo lubię gęste zupy) 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 cebuli 
  • czosnek 
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Następnie dodać pomidory, bulion (na początek można dać 250ml a później dolać resztę) oraz soczewicę i gotować na małym ogniu do czasu aż soczewica zmięknie. Na koniec całość doprawić i zblendować. 



Cały przepis to ok. 470kcal, 27g białka, 14g tłuszczu i 59g węglowodanów 

Pozdrawiam, 

Maja




2 komentarze: