Składniki:
- 1 szklanka wiórków kokosowych *
- 1 szklanka wody
* z podanej proporcji wychodzi mleko o bardzo intensywnym smaku. Jeśli chcecie stosować je np. do płatków, spokojnie możecie dać proporcję: 1 szklanka wiórków: 2 szklanki wody
Wykonanie:
Wiórki zalać letnią wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zmiksować w blenderze i przecisnąć przez ściereczkę.
PS. Oczywiście nie wyrzucajcie wiórków, które Wam zostały bo można z nich wyczarować pyszne słodkości, na które przepis wkrótce :)
Pozdrawiam,
Maja
Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) a co z indeksem glikemicznym takiego mleka?
OdpowiedzUsuńIndeks glikemiczny mleka kokosowego jest tylko nieznacznie wyższy od innych mlek roślinnych więc jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym :)
Usuń