Podziel się!

8 stycznia 2015

Domowe mleko kokosowe

Po zrobieniu mleka migdałowego (przepis tu) wiedziałam, że to nie będzie ostatnie mleko roślinne, które wypróbuję. Tym razem padło na mleko kokosowe. I to był dobry wybór bo to najlepsze mleko roślinne, jakie do tej pory piłam :) Będzie genialne do płatków, budyniu czy kurczaka w mleku kokosowym. Koniecznie wypróbujcie :)


Składniki:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych *
  • 1 szklanka wody
* z podanej proporcji wychodzi mleko o bardzo intensywnym smaku. Jeśli chcecie stosować je np. do płatków, spokojnie możecie dać proporcję: 1 szklanka wiórków: 2 szklanki wody

Wykonanie: 
Wiórki zalać letnią wodą i odstawić na noc. Następnego dnia zmiksować w blenderze i przecisnąć przez ściereczkę. 



PS. Oczywiście nie wyrzucajcie wiórków, które Wam zostały bo można z nich wyczarować pyszne słodkości, na które przepis wkrótce :) 

Pozdrawiam, 

Maja

2 komentarze:

  1. Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :) a co z indeksem glikemicznym takiego mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Indeks glikemiczny mleka kokosowego jest tylko nieznacznie wyższy od innych mlek roślinnych więc jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym :)

      Usuń