Podziel się!

24 stycznia 2015

Dietetyczne pieczone pączki

Na blogach coraz częściej pojawiają się przepisy na pączki i faworki- to znak, że Tłusty Czwartek już niebawem :) Właściwie to dla mnie to dzień jak każdy inny. Za pączkami przepadam średnio a wygląd niektórych napompowanych i sztucznie wyglądających tworów pączkopodobnych nawet za bardzo nie zachęca do ich spróbowania. Jedyny wyjątek to świeżo upieczone pączki mojej babci- prawdziwe, swoje, bez żadnych wspomagaczy i dodatków- takie, jakie (niestety) trudno dostać w sklepach czy cukierniach. 
A co mają zrobić osoby, które są na diecie? Wyjścia są dwa: albo zjeść pączka bo przecież jeden pączek nie zrujnuje diety (jeśli oczywiście po tym jednym nie zjemy drugiego, trzeciego i czwartego). Albo wyjście nr 2- mniej tuczące i zdrowsze: wypróbować pączki pieczone :)


Składniki (na 8 sztuk):
  • 190g mąki żytniej t. 2000
  • 190g mąki pszennej (zwykłej)
  • 2 jajka 
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 30g drożdży
  • 2 łyżki oleju 
  • ok. 300ml mleka (0,5% lub 1,5%)- w zależności od mąki potrzebne będzie mniej lub więcej
Nadzienie: Dżem owocowy (ok. 1 łyżeczki/ pączka)


Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać mleko, trochę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać jajko, żółtka, olej, cukier, ksylitol a na końcu rozczyn z drożdży. Całość wyrabiać ręcznie lub mikserem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformować owalny placuszek, na środek ułożyć dżem i uformować pączka (jeśli ciasto jest zbyt lepkie- podsypać mąką). Piec w 150st do momentu zrumienia.

Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.



1 sztuka to ok. 250kcal (czyli ok. 100-150kcal mniej niż klasyczny pączek) 

Smacznego, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz