Składniki (na 2 porcje):
- 2 uda królika
- 4 szalotki cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki oliwy
- 200-250 ml białego wina
- sól, pieprz, rozmaryn,
Przygotowanie:
Uda królicze natrzeć solą pieprzem i rozmarynem. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę do zamarynowania. Cebulę posiekać w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć królika z obydwu stron (1 min z każdej strony). Rozgrzać piekarnik. Obsmażonego królika, cebulę i czosnek włożyć do naczynia żaroodpornego, następnie zalać białym winem i piec w temperaturze 175 stopni (termoobieg) pod przykryciem przez ok 45-50 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w grube plastry marchew i dolać ok 100 ml wody. Piec jeszcze około 15-20 minut do czasu aż królik będzie miękki i marchew się udusi.
Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sosem: ugotowana marchew + wywar pozostały po uduszeniu królika.
Smacznego!
Sandra
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałem, że królik to dietetyczne mięso. Zawsze w tych kategoriach rozważałem bardziej kurczaka czy indyka. W jakiej mniej więcej cenie i gdzie można kupić takie udka królika?
OdpowiedzUsuńKrólik to mięso bardzo delikatne, szczególnie polecane w żywieniu dzieci i u osób z alergiami. Porównałam tuszkę królika z tuszką kurczaka i indyka i tak w 100 gramach mięso królika ma najwięcej białka, potasu i żelaza.Ma również najwięcej kilokalorii (o 30 kcal więcej od indyka i 20 kcal od kurczaka) ale to poprzez większa zawartość białka a nie tłuszczu. Reszta witamin, mikro i makroskładników jest porównywalna z mięsem drobiowym. Moje mięso z królika pochodzi ze wsi :-) W lidlu są również dość często promocje na tuszkę z królika po 18 zł. Podsumowując: królicze mięso należy do mięs dietetycznych o niskiej zawartości cholesterolu i jest antyalergiczne.
OdpowiedzUsuń