Małże kojarzone są z daniem wykwintnym i pracochłonnym. Czy wykwintne? Być może. Nie jadamy ich na co dzień, co wynika w dużej mierze z kiepskiej dostępności tego produktu na rynku (mam na myśli świeże małże- nie mrożone). Czy czasochłonne? Znam dania, które wymagają o wiele więcej pracy. Najwięcej czasu zajęło mi oczyszczanie muszli ale i tak całość przygotowania dania nie zajmuje więcej niż 30 minut. A jak mają się wartości odżywcze małże?
http://www.fatsecret.pl |
Składniki:
- 1 kg świeżych muli
- 6 szalotek- można zastąpić białą cebulą (2-3 sztuki w zależności od wielkości)
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 puszka siekanych pomidorów bez skórek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz, ostra papryka
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Małże umyć i oczyścić. Jeśli małża jest otwarta najpierw popukać nią o stół- jeśli się nie zamknie należy ją wyrzucić. Filmik świetnie zobrazuje Wam jak czyścić mule :-)
2. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną szalotkę i czosnek. Zeszklić na zloty kolor.
3. Do dużego rondla dodać pomidory z puszki i szalotkę z czosnkiem z patelni. Zagotować.
4. Dodać małże i wymieszać. Gotować do momentu aż mule się otworzą (ok. 5 minut) od czasu do czasu przemieszać.
5. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Mule które się nie otworzą podczas gotowania należy wyrzucić. Podawać z pieczywem (u mnie pełnoziarniste razowe), które można maczać w sosie pomidorowym.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam, i chyba się nie skuszę :P
OdpowiedzUsuńJa miałam lekkie opory przed zjedzeniem ale wychodzę z założenia, że w życiu trzeba wszystkiego spróbować :-) I nie żałuję, bo było smaczne :-)
Usuńsa pyszne ,polecam
OdpowiedzUsuń