Składniki na 2 porcje widoczne na zdjęciu:
- ok 20 sztuk śliwek (małych)
- 40 g masła
- 70 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 30 g płatków owsianych górskich
- 2 łyżki brązowego cukru nierafinowanego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Przygotować 2 miski. W jednej powstanie kruszonka w drugiej będą śliwki.
Przygotowanie kruszonki: masło, mąkę, płatki górskie, cukier i cynamon wymieszać i wyrobić palcami tak by powstały większe i mniejsze "grudki".
Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Gdy już wszystkie wydrylujemy, posypujemy 1 czubatą łyżką mąki pełnoziarnistej i mieszamy.
Na dno koklików wykładamy najpierw śliwki a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia kruszonki (ok 15 minut).
Smacznego!
Sandra
cudowny deser, albo śniadanie? :)
OdpowiedzUsuńZe względu na małą zawartość białka poleciłabym crumble zdecydowanie na deser :-)
Usuń