Podziel się!

4 grudnia 2014

Crumble pełnoziarniste ze śliwkami

Crumble-  czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Deser jest bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny! Tradycyjne crumble odrobinę zmodyfikowałam. Mąkę tortową zastąpiłam mąką pełnoziarnistą żytnią a biały cukier, cukrem brązowym nierafinowanym. Cukier można także zastąpić ksylitolem. 



Składniki na 2 porcje widoczne na zdjęciu:
  • ok 20 sztuk śliwek (małych)
  • 40 g masła
  • 70 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 30 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki brązowego cukru nierafinowanego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Przygotować 2 miski. W jednej powstanie kruszonka w drugiej będą śliwki. 

Przygotowanie kruszonki: masło, mąkę, płatki górskie, cukier i cynamon wymieszać i wyrobić palcami tak by powstały większe i mniejsze "grudki".
Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Gdy już wszystkie wydrylujemy, posypujemy 1 czubatą łyżką mąki pełnoziarnistej i mieszamy.

Na dno koklików wykładamy najpierw śliwki a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia kruszonki (ok 15 minut).


Smacznego!
Sandra




2 komentarze:

  1. cudowny deser, albo śniadanie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względu na małą zawartość białka poleciłabym crumble zdecydowanie na deser :-)

      Usuń