Składniki na porcję widoczną na zdjęciu:
- 2 dzwonka z pstrąga łososiowego
- 2 małe ząbki czosnku
- Świeży koperek
- 1 duża marchew lub 2 średniej wielkości
- 1 szalotka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
- Sól morska
- Pieprz czarny
- Rozmaryn
- Tymianek
- Kminek
Przygotowanie:
Przygotowane dzwonka pstrąga skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą morską, pieprzem, tymiankiem, odrobiną rozgniecionego w moździerzu kminku. Obłożyć plasterkami czosnku, zapakować do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki na 6-8 godzin.
Po tym czasie pstrąga z czosnkiem, posiekanym świeżym koperkiem izawinąć w sakiewkę z folii aluminiowej i piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 20 minut.
W czasie pieczenia pstrąga należy przygotować marchew. Dokładnie umyć i obskrobać, następnie pokroić w słupki długości ok. 10 cm. Odkroić piętki szalotki z dwóch stron i pokroić w piórka. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć szalotkę z odrobiną soli morskiej. Dodać pokrojoną marchew i zalać wodą do ¾ poziomy zawartości. Dodać 1 łyżeczkę cukru trzcinowego i 1 łyżeczkę rozmarynu. Gotować ok. 6-7 minut. Marchew powinna być ugotowana al dente (na półtwardo).
Rybę podawać na ugotowanej marchwi z rozmarynem. Można posypać dodatkową porcją koperku.
Smacznego!
Sandra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz