Przepis na ok. 18-20 ciasteczek
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
- ½ kostki miękkiego masła
- 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać mikserem z cukrem trzcinowym, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać uprażone ziarna słonecznika i płatki owsiane. Wymieszać ponownie. Na końcu dodać mąkę pełnoziarnistą i zagnieść ciasto. Formować małe kulki, spłaszczając je delikatnie. Piec w piekarniku z termo obiegiem w 180 stopniach przez 15 minut, aby nabrały złocistego koloru.
Smacznego!
Sandra
apetycznie :)
OdpowiedzUsuń