Składniki (na ok. 10 sztuk):
Ciasto:
- 100g mąki żytniej t. 720
- 50g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 15g drożdży
- szczypta cukru
- szczypta soli
- ok. 100ml wody (może wyjść mniej- w zależności od konsystencji)
Farsz:
- ok. 200g kiszonej kapusty
- 0,5 cebuli
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Farsz: Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę obgotować w wodzie (przez ok. 30min) a następnie dodać do cebuli i chwilę przesmażyć.
Cisto: Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniej wody zrobić rozczyn i odstawić na chwilę. Następnie wymieszać z mąkami, olejem, solą i stopniowo dodawać wodę- ciasto ma być gęste więc nie musicie dodać całości-100ml. Gdy będzie już wyrobione odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (jeśli będzie problem- podsypać mąką), wzdłuż ciasta ułożyć farsz i zawinąć rulonik, który pokroić na ok. 10 sztuk. Piec w 150st do czasu aż będą rumiane.
Pozdrawiam,
Maja
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń