Składniki (na 10-12 małych sztuk):
- 35g mąki żytniej t.720
- 30g mąki pszennej, zwykłej
- 1 żółtko (jeśli robicie przepis x2 to dajcie cale jajko)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g miodu
- przyprawa do piernika
- dekoracja: 10-12 sztuk migdałów
Wykonanie:
Mąkę, proszek i przyprawę do piernika wymieszać a następnie dodać żółtko i miód i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować (ja zawsze wałkuję na papierze do pieczenia- wtedy ciasto nie przykleja się aż tak do blatu) i wyciąć kształt misia (lub inny).
Dekoracja : na środek każdego misia położyć migdal i zacisnąć rączkami misia :) Piec w 150st przez ok. 10 min (do czasu aż będą rumiane).
Smacznego
Maja
jakie słodkie miśki:)
OdpowiedzUsuńcudowne pierniczki! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
OdpowiedzUsuńSą świetne! :) Bardzo zdrowe i na pewno smacznie. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne! :)
OdpowiedzUsuń