Podziel się!

30 listopada 2014

Dietetyczne pierniczki

Pierniczki od zawsze kojarzą mi się z świętami. Uwielbiam tą świąteczną atmosferę- zapach pierniczków, który wypełnia cały dom, późniejsze ich lukrowanie wraz z całą rodziną. Klimat świąt zdecydowanie zawitał już do mojego domu: masa pierniczków już upieczona, mak na dietetyczną struclę makową (która pojawi się na blogu jak tylko ją zrobię) kupiony a wszystkie prezenty zaplanowane. Jeśli i Wy chcecie już poczuć magię świąt, koniecznie upieczcie te pierniczki. Od tradycyjnych różnią się brakiem tłuszczu i dodatkiem mąki żytniej a migdały zamiast lukru sprawiają, że mamy mniejsze wyrzuty sumienia podczas jedzenia :)


Składniki (na 10-12 małych sztuk):

  • 35g mąki żytniej t.720
  • 30g mąki pszennej, zwykłej
  • 1 żółtko (jeśli robicie przepis x2 to dajcie cale jajko)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g miodu 
  • przyprawa do piernika 
  • dekoracja: 10-12 sztuk migdałów 
Wykonanie:
Mąkę, proszek i przyprawę do piernika wymieszać a następnie dodać żółtko i miód i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować (ja zawsze wałkuję na papierze do pieczenia- wtedy ciasto nie przykleja się aż tak do blatu) i wyciąć kształt misia (lub inny). 
Dekoracja : na środek każdego misia położyć migdal i zacisnąć rączkami misia :) Piec w 150st przez ok. 10 min (do czasu aż będą rumiane). 




Smacznego
Maja

4 komentarze:

  1. cudowne pierniczki! :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Są świetne! :) Bardzo zdrowe i na pewno smacznie. Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń