Podziel się!

22 marca 2015

Sałatka z fetą, orzechami włoskimi i dressingiem orzechowo-balsamicznym

Dzisiaj przepis na moją ulubioną, błyskawiczną sałatkę. Połączenie słonej fety, orzechów włoskich i orzechowo-kwaśnego dresingu jest po prostu przepyszne :)


Składniki:

  • ok. 100g sałaty (ja używam mixów sałat)
  • ok. 50g ogórka
  • ok. 100g pomidora
  • 50g sera feta (ja używam półtłustego)
  • 15g orzechów włoskich
  • Dressing: 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżka oleju z orzechów laskowych 

Wykonanie:
Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Sałatę ułożyć na talerzu, następnie ułożyć pokrojonego pomidora, ogórka i fetę. Całość posypać uprażonymi orzechami. Z podanych składników przygotować dressing (dodać trochę soli i pieprzu). Gotowym dressingiem skropić sałatkę. 



Całość to ok. 310kcal, 11g białka, 26g tłuszczu i 8 g węglowodanów




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz