Podziel się!

19 marca 2015

Gryczane kluski kładzione

Dzisiaj przepis dla osób, które przepadają za pierogami z kaszą i twarogiem. Potrzeba matką wynalazków- miałam ochotę na pierogi z kaszą gryczaną ale jednocześnie miały być na "już" i nie wymagać dużego wkładu pracy. Dlatego wymyśliłam coś w rodzaju klusek kładzionych tyle, że zrobionych z sera i mąki gryczanej. W połączeniu z cebulką smak przypomina farsz do pierogów a czas przygotowania jest błyskawiczny :)


Składniki (na 2 porcje):

  • 140g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • ok. 70g mąki gryczanej 
  • 10g oliwy z oliwek
  • 100g cebuli
  • 4 plastry wędliny
Wykonanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wymieszać a następnie stopniowo dodawać mąkę. Gdy ciasto ma konsystencję ciasta na kluski kładzione przekładamy je na deskę do krojenia i łyżką zanurzaną we wrzątku wrzucamy kolejne kluski do zagotowanej, osolonej wody. Gotować jeszcze parę minut po wypłynięciu. 
Okrasa: Na oliwie z oliwek zrumienić cebulę, następnie dodać pokrojoną wędlinę i również zrumienić. 

1 porcja to ok. 354kcal, 30g białka, 13g tłuszczu i 30g węglowodanów 


Pozdrawiam, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz