Podziel się!

28 marca 2015

Bezglutenowa babka wielkanocna

W związku z tym, że święta już za tydzień, muszą pojawić się propozycje wielkanocnych wypieków. A jak Wielkanoc to koniecznie musi być babka :) W tym roku, jako że miałam do wykorzystania mąkę ryżową, postanowiłam upiec babkę bezglutenową. Struktura babki jest bardziej piaskowa i mało wilgotna, przez co idealnie pasuje do popołudniowej kawki lub herbaty :)


Składniki (na średnią babkę):
  • 90g mąki ryżowej (białej)
  • 80g mąki z ryżu brązowego (zrobiłam sama mieląc brązowy ryż)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 20g wiórek kokosowych (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 20g cukru
  • 70g stewii
  • 3 łyżki oleju (może być rzepakowy, oliwa, kokosowy itd.)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem i stewią (ucierać aż masa lekko zbieleje). Następnie dodać olej, przesianą mąki i proszek. Na koniec do masy wmieszać wiórki. Formę do pieczenia wysmarować oliwą/wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 150st C (z termoobiegiem).


100g babki to ok. 300kcal, 6g białka, 11g tłuszczu i 45g węglowodanów



Pozdrawiam,

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz