Składniki (na średnią babkę):
- 90g mąki ryżowej (białej)
- 80g mąki z ryżu brązowego (zrobiłam sama mieląc brązowy ryż)
- 50g mąki ziemniaczanej
- 20g wiórek kokosowych (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 20g cukru
- 70g stewii
- 3 łyżki oleju (może być rzepakowy, oliwa, kokosowy itd.)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Jajka utrzeć z cukrem i stewią (ucierać aż masa lekko zbieleje). Następnie dodać olej, przesianą mąki i proszek. Na koniec do masy wmieszać wiórki. Formę do pieczenia wysmarować oliwą/wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 150st C (z termoobiegiem).
100g babki to ok. 300kcal, 6g białka, 11g tłuszczu i 45g węglowodanów
Pozdrawiam,
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz