Składniki (na 9 sztuk)
- 350g jogurtu naturalnego
- 10g żelatyny
- 100g obranego mango
- jako foremki: 9 wydmuszek po jajkach
Wykonanie:
Z wydmuszek odłamać górę i uformować wg upodobań. Gotowe foremki dokładnie opłukać do wodą, następnie wygotować we wrzącej wodzie (przez ok. 10min) a następnie wysuszyć przez 20 min w piekarniku w 100st.
Żelatynę dokładnie rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i dodać do jogurtu. Mieszać do czasu aż nie będzie grudek.
Mango zmiksować.
Do każdej wydmuszki wlać jogurt z żelatyną i odstawić do stężenia. Po tym czasie w każdym jajeczku wydrążyć łyżeczką małe wgłębienie, w którym umieścić mus z mango.
Pozdrawiam,
Maja
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam na święta coś na kształt tego :) skorupki zrobiłam z czekolady 70% na balonie, "białko" z serka homo nat. + danio waniliowe + ubite białko + trochę cukru trzcinowego, "żółtko" z kolei to u mnie dżem Łowicz extra gładki 100% bez cukru mango-morela. Własnie zjadłam ostatnie, pycha. Nawet bardzo smakowało tacie, który od diet trzyma się z daleka ;p
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Musiało być przepyszne :)
Usuń