Podziel się!

24 marca 2016

Bezglutenowy, odchudzony mazurek z kokosowym kremem i konfiturą malinową

To mój drugi mazurek w życiu. Tym razem postanowiłam zrobić go w mojej ulubionej wersji czyli mooocno kokosowej, przełamanej kwaskowatą konfiturą malinową. Nie dość, że jest pyszny to jeszcze wyrzuty sumienia mniejsze bo ciasto ma mniej kcal niż tradycyjny mazurek no i jest o wiele zdrowsze :)


Składniki:
Ciasto:
  •          ok.  250g pomieszanych mąk (ja dałam 90g mąki ryżowej, 60g mąki ziemniaczanej, 35g mąki jaglanej,  60g mąki migdałowej)
  •           90g masła kokosowego (ja zrobiłam je sama)
  •          1 łyżka jogurtu naturalnego
  •          2 żółtka
  •          15g ksylitol
  •           szczypta soli
  •          proszek do pieczenia

Konfitura:
  •          200g mrożonych malin
  •          Ksylitol do smaku

Krem:
  •         Puszka mleka kokosowego + ksylitol do smaku

Dekoracja: np. wiórki kokosowe i truskawki


Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na średniej wielkości blaszkę, upiec  na złoty kolor.
Konfitura: Maliny chwilę pogotować (do rozpadnięcia), następnie dodać ksylitol. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto.
Krem: 1 puszkę mleka kokosowego schłodzić w lodówce przez 3-4 dni tak aby oddzieliła się śmietanka od mleka, zebrać wierzchnią gęstą warstwę śmietanki i ubić tak jak bitą śmietanę. Ubitą śmietankę dosłodzić do smaku ksylitolem, następnie wyłożyć na maliny.

Dekoracja ciasta dowolna, ja udekorowałam świeżymi truskawkami i posypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi. 


Smacznego, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz