Składniki:
Ciasto:
- ok. 250g pomieszanych mąk (ja dałam 90g mąki ryżowej, 60g mąki ziemniaczanej, 35g mąki jaglanej, 60g mąki migdałowej)
- 90g masła kokosowego (ja zrobiłam je sama)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 15g ksylitol
- szczypta soli
- proszek do pieczenia
Konfitura:
- 200g mrożonych malin
- Ksylitol do smaku
Krem:
- Puszka mleka kokosowego + ksylitol do smaku
Dekoracja: np. wiórki kokosowe i truskawki
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć na
średniej wielkości blaszkę, upiec na
złoty kolor.
Konfitura: Maliny chwilę pogotować (do rozpadnięcia),
następnie dodać ksylitol. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto.
Krem: 1 puszkę mleka kokosowego schłodzić w lodówce przez
3-4 dni tak aby oddzieliła się śmietanka od mleka, zebrać wierzchnią gęstą
warstwę śmietanki i ubić tak jak bitą śmietanę. Ubitą śmietankę dosłodzić do
smaku ksylitolem, następnie wyłożyć na maliny.
Dekoracja ciasta dowolna, ja udekorowałam świeżymi
truskawkami i posypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego,
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz