Podziel się!

27 lipca 2016

Wegańska, aromatyczna pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki

Po zrobieniu wegańskich bez została mi ciecierzyca więc nie pozostało nic innego jak zrobić pastę do kanapek. A że w lodówce była jeszcze papryka do szybkiego wykorzystania to stanęło na paście z ciecierzycy i pieczonej papryki. Świetna alternatywa dla nudnych kanapek :)


Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 1 czerwona papryka
  • passatta pomidorowa (opcjonalnie)

Wykonanie:
Paprykę skropić łyżeczką oliwy, ułożyć na papierze do pieczenia (skórką do góry) i piec do momentu aż skórka sczernieje. Po tym czasie paprykę obrać ze skórki (obierać jest łatwiej jeśli włożymy jeszcze gorącą paprykę na chwilę do torebki foliowej). 
Cebulę posiekać i zeszklić na 1 łyżeczce oliwy. 
Ciecierzycę, pokrojoną paprykę i cebulę zblendować na jednolitą masę. Całość doprawić (można dodać passatę pomidorową) i wymieszać. 

Pozdrawiam, 
Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz