Podziel się!

29 maja 2016

Bezglutenowy, fit torcik bezowy z pysznym kremem kawowym

Nieco inna odmiana torcika bezowego z tradycyjnym "maślanym" kremem. Krem zrobiłam tradycyjnie na bazie ubijanych na parze żółtek ale zamiast masła użyłam awokado i masła kokosowego. I to był strzał w 10. Krem jest przepyszny (połowę wyjadłam łyżeczką jeszcze z miski :)).


Składniki:
Beza:

  • 3 białka
  • ksylitol (do smaku)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 3 żółtka
  • ksylitol do smaku
  • 1-1,5 łyżki kakao (ilość uzależniona od intensywności smaku, jaki preferujecie)
  • 1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ilość uzależniona od intensywności smaku, jaki preferujecie)
  • 1 dojrzałe awokado 
  • masło kokosowe (zrobione z ok. 2 garści mocno zmiksowanych wiórków kokosowych)
+ Uprażone płatki migdałów do posypania. 



Wykonanie:
Beza:
Białko ubić, pod koniec dodać ksylitol, sól i skrobię. Gotową masę nałożyć na papier do pieczenia (najlepiej narysować sobie na papierze okręgi). Z podanej ilości wyjdą 2 grube/3 cienkie blaty wielkości talerza deserowego. Blaty suszyć przez 1-1,5h w temp. 90st z termoobiegiem (suszyć do lekkiego zezłocenia bezy- u mnie zajęło to 1h 10 min). Po wystudzeniu, otworzyć piekarnik i zostawić bezę do wyschnięcia (najlepiej na całą noc). 
Krem:
Żółtka z ksylitolem utrzeć na parze mikserem (w misce postawionej nad gotującą się w garnku wodą). Awokado zmiksować na masło, dodać masło kokosowe i rozetrzeć. Następnie dodać żółtka, kawę i kakao. Miksować do połączenia. 
Złożenie:
Blat bezowy obłożyć kremem, posypać płatkami, obłożyć drugim blatem. Można posypać kakao i płatkami. 




Smacznego, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz