Składniki:
Beza:
- 3 białka
- ksylitol (do smaku)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 3 żółtka
- ksylitol do smaku
- 1-1,5 łyżki kakao (ilość uzależniona od intensywności smaku, jaki preferujecie)
- 1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ilość uzależniona od intensywności smaku, jaki preferujecie)
- 1 dojrzałe awokado
- masło kokosowe (zrobione z ok. 2 garści mocno zmiksowanych wiórków kokosowych)
+ Uprażone płatki migdałów do posypania.
Wykonanie:
Beza:
Białko ubić, pod koniec dodać ksylitol, sól i skrobię. Gotową masę nałożyć na papier do pieczenia (najlepiej narysować sobie na papierze okręgi). Z podanej ilości wyjdą 2 grube/3 cienkie blaty wielkości talerza deserowego. Blaty suszyć przez 1-1,5h w temp. 90st z termoobiegiem (suszyć do lekkiego zezłocenia bezy- u mnie zajęło to 1h 10 min). Po wystudzeniu, otworzyć piekarnik i zostawić bezę do wyschnięcia (najlepiej na całą noc).
Krem:
Żółtka z ksylitolem utrzeć na parze mikserem (w misce postawionej nad gotującą się w garnku wodą). Awokado zmiksować na masło, dodać masło kokosowe i rozetrzeć. Następnie dodać żółtka, kawę i kakao. Miksować do połączenia.
Złożenie:
Blat bezowy obłożyć kremem, posypać płatkami, obłożyć drugim blatem. Można posypać kakao i płatkami.
Smacznego,
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz