Podziel się!

15 kwietnia 2016

Bardzo czekoladowe, bezglutenowe ciasto bez mąki

Najlepsze ciasta powstają pod wpływem chwili i braków w lodówce :) Miało być bardzo czekoladowe, kokosowe, ciężkie ciasto ale... nie miałam ani czekolady ani mąki bezglutenowej.... Zaimprowizowałam i mąkę zastąpiłam zmielonymi wiórkami. Wyszło może za mało mokre ale za to idealnie czekoladowe :)


Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mleka (u mnie zwykłe, krowie, 1,5%)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki kakao 
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej (lekko zmielonych wiórków)
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ma być bezglutenowe, użyjcie proszku bezglutenowego)
  • mrożone maliny 

Składniki:

Jajka ubić z ksylitolem. Następnie dodawać partiami pozostałe składniki, oprócz malin. Na dno formy wyłożyć maliny, zalać ciastem i piec w 150st. 


Smacznego, 
Maja

1 komentarz: