Przepis trochę zmodyfikowałam- w oryginalnej wersji miał o połowę więcej octu i aż 1,5 szklanki cukru. Nie jestem fanką ani jednego ani drugiego, więc tak pozmniejszałam proporcje żeby zmniejszyć ilość a uzyskać podobny smak. Ciekawa jestem jaki smak a zwłaszcza trwałość miałby sos gdyby część cukru zastąpić np. ksylitolem?
Składniki (przepis na ok. 10 średnich słoików):
- 4 czerwone papryki
- 2 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 2 małe przeciery pomidorowe
- 1/4 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru
- przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Warzywa pokroić w kostkę, posypać 2 łyżkami soli i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie warzywa ugotować, ostudzić i zblendować. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie zagotować. Gorący sos wkładać do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Dla pewności najlepiej jeszcze słoiki wstawić do garnka z wodą, przykryć pokrywką i gotować ok. 10min od zagotowania wody.
Pozdrawiam,
Maja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz