Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej (u mnie pół na pół mąka ryżowa zwykła i mąka z ryżu brązowego)
- 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy)
- 3 jajka
- 3 daktyle
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka ksylitol
- 1,5 szklanki startej marchewki
Krem:
- 100g jogurtu greckiego
- 150g serka homogenizowanego (ja używam gęstego- Emilki)
- 100g serka kremowego naturalnego (u mnie z Lidla- o obniżonej zawartości tłuszczu)
- ksylitol lub stewia do posłodzenia
Dekoracja: dowolne owoce
Wykonanie:
Ciasto: Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie a gdy zmiękną zblendować. Jajka utrzeć z cukrem, ksylitolem i daktylową papką. Następnie, stopniowo, dodawać pozostałe składniki. Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150st. C do tzw. suchego patyczka.
Krem: serki szybko zmiksować z jogurtem i ksylitolem.
Ostudzone ciasto przekroić, przełożyć kremem i udekorować truskawkami.
100g ciasta to: 6g białka, 5g tłuszczów, 14g węglowodanów i 127kcal
Smacznego :)
Maja
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń