Podziel się!

21 września 2014

Dietetyczne ptysie z budyniem

Przepis z lekkim opóźnieniem ale za to jaki :) Lubicie ptysie? Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie ten przepis. To jeden z tych deserów, przy których goście nie zorientują się, że to odchudzona wersja. Polecam szczególnie z ostatnimi już w tym roku (nad czym ubolewam) malinami.


Składniki (na ok. 4 ptysie): 
Ciasto:
  • 25g masła
  • 0,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 20g mąki ze zmielonych otrębów owsianych 
  • 30g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 50ml mleka 0,5% 
Krem:
  • ok. 25g budyniu (może być gotowy ale wtedy kupcie taki bez dodatku cukru)
  • 3/4 szklanki mleka 0,5%
  • stewia lub ksylitol do smaku 
  • parę malin i cukier puder do dekoracji - opcjonalnie 
Wykonanie: Mleko zagotować z masłem, cukrem i szczyptą soli. Garnek zdjąć z ognia, dodać szybko mąkę i wymieszać. Ponownie ustawić garnek na ogniu i mieszać aż z ciasta utworzy się jednolita bryła. Garnek zdjąć z ognia. Ciasto przełożyć do miski i miksować dodając kolejno jajka. Ciastem napełnić rękaw cukierniczy z końcówką w formie gwiazdki i wycisnąć 4 ptysie. Piec ok. 25-30min w piekarniku nagrzanym do 160st (z termoobiegiem). Następnie piekarnik wyłączyć i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ptysie przeciąć na pół i napełnić kremem przygotowanym z ugotowanego budyniu. Udekorować malinami i ewentualnie posypać cukrem pudrem. 




1 sztuka to ok. 150kcal

Smacznego,

Maja

3 komentarze:

  1. nie sądziłam, że dietetyczne ptysie istnieją;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ptysie bez wyrzutów sumienia? Nie sądziłem, że to możliwe, a jednak :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałam zmielone otręby pszenne zobaczymy 🙈🤭

    OdpowiedzUsuń