Zawsze myślałam, że upieczenie chleba na zakwasie jest strasznie trudne. Dlatego planowałam to jakieś pół roku bo albo nie miałam czasu na jego zrobienie a jak już był czas to nie miałam gotowego zakwasu. Jednak w końcu się zmobilizowałam i nie żałuję :) Zrobienie chleba jest dość czasochłonne bo zajmuje ok 6 dni, jednak nie wymaga dużego wysiłku (przez 5 dni musimy po prostu dosypywać mąki do zakwasu). Przepis, który podaję pochodzi częściowo od mojej babci a częściowo to moja własna inwencja twórcza. Polecam, ponieważ smakuje o wiele lepiej niż ten z piekarni.
Składniki:
Zakwas:
- 200 g mąki żytniej t. 2000
- ok. 200 ml wody
Chleb:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (zwykłej)
- 3/4 szklanki mielonych płatków owsianych
- 1 szklanka mąki żytniej t. 2000
- 2 i 1/3 szklanki mąki żytniej do wypieku chleba
- płaska łyżka soli
- łyżeczka cukru
- woda (do konsystencji gęstego ciasta)
- zakwas (z przepisu powyżej)
- czarnuszka do posypania
Wykonanie:
Przepis na zakwas:
Dzień 1 (rano): w szklanym naczyniu wymieszać 50 g mąki i 50 g letniej wody. Wymieszać i odstawić na 24h.
Dzień 2: rano rozczyn wymieszać drewnianą łyżką, odstawić na 12h. Po 12h (wieczorem) dodać 50 g mąki żytniej i 50 g wody. Odstawić na 24h.
Dzień 3: wieczorem dodać 50 g mąki i 50 ml wody. Odstawić na 12h.
Dzień 4: rano wymieszać, odstawić na 12h. Wieczorem dodać 50 g mąki i 50 ml wody. Odstawić na 12h.
Dzień 5: rano zakwas jest gotowy.
Chleb:
Wszystkie mąki i zmielone płatki przesiać do miski, dodać sól i cukier, dodać zakwas i dodawać partiami letnią wodę (wody tyle żeby ciasto było gęste- gęściejsze od zwykłego ciasta drożdżowego). Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia na kilka godzin. Później przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać czarnuszką i piec ok. 1h w 150st (z termoobiegiem).
Pozdrawiam,
Maja