Podziel się!

22 grudnia 2015

Bezglutenowe, wegańskie pierniczki dla alergika (bez jajek, masła i miodu)

Święta nie mogą odbyć się bez pierniczków i pierogów z grzybami. Traf chciał, że tym roku zostałam poproszona o przygotowanie przepisów na bezglutenowe wersje obydwu potraw. Przepis na pierniczki nie dość, że nie zawiera glutenu to jeszcze jest wegański i pozbawiony częstych alergenów- jajek i miodu. A dzięki małej ilości tłuszczu pierniczki dodatkowo są też dietetyczne. Czy to nie za dużo szczęścia naraz? :) Przepis dostałam od koleżanki a pierwotnie pochodzi z jakiejś starej poradnikowej gazety.
PS. Już jutro przepis na pierogi :)


Składniki:

  • 0,5 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mieszanki bezglutenowych mąk (u mnie mąka ryżowa, kukurydzana, z amarantusa i mąka teff)
  • 1 łyżka mąki gryczanej (lub więcej jeśli trzeba będzie podsypywać) 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: w oryginalnym przepisie nie było przyprawy piernikowej ale przez to ciastka nie mają typowego, piernikowego zapachu. Polecam więc użyć gotowej mieszanki do piernika (dla bezglutenowców- sprawdźcie skład; dla alergików- sprawdźcie czy nie macie uczulenia na jakiś składnik mieszanki) lub domowej mieszanki przypraw do piernika

Wykonanie: 
Cukier wsypać na patelnię, rozpuścić i ogrzewać aż zrobi się brązowy. Następnie dodać wodę, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Mąki wymieszać z sodą i przyprawami, dodać do ciepłego płynu, dodać olej i wyrobić. Z ciasta wykrawać pierniczki (zawsze rozwałkowuje ciasto na papierze do pieczenia- dzięki temu nie muszę tyle podsypywać), piec w 180 st C przez 10-15 min. Na koniec można polukrować i ozdobić np. wiórkami albo orzechami. 




Smacznego, 

Maja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz