Sezon na szparagi jest dość krótki dlatego warto pospieszyć się i włączyć je do swojego jadłospisu. Szparagi są niskokaloryczne, odżywcze i lekkostrawne. Są cennym źródłem witaminy C, K, E, kwasu foliowego, magnezu oraz selenu. Zawierają także związki purynowe, których nie powinny spożywać osoby chorujące na dnę moczanową.
W kuchni szparagi można przyrządzić na wiele sposobów. Gotowane w formie zup (typu krem), pieczone jako dodatek do zapiekanek czy tart, blanszowane jako dodatek do sałatek. Warto próbować i przyrządzać je na swój własny sposób :-)
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów (500g)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchew (lub 2 małe)
- 5 łyżek suchych nasion czerwonej soczewicy
- 1 pierś kurczaka (200g)
- 1 litr wody
- Przyprawy: świeżo mielono kolorowy pieprz, rozmaryn, oregano, curry, papryka ostra, papryka słodka wędzona
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć na złoty kolor na maśle klarowanym. Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki. Odciąż główki na długość 3-4 cm. Czosnek obrać ze skórki i zmiażdżyć. Marchew obrać i pokroić na części. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i doprawić do smaku. Do wrzącej wody dodać podsmażoną cebulę, marchew, szparagi (bez główek), czerwoną soczewicę oraz kurczaka. Gotować 7-8 min. Po tym czasie dodać główki zielonych szparagów. Gotować jeszcze 3-4 min. Na koniec gotowania przyprawić do smaku ziołami.Całość zmiksować na krem. Podawać z grzankami i łyżką jogurtu greckiego.
Smacznego! Sandra
Super przepis. Akurat jak się zaczyna sezon letni to włączam dużo zup do swojego menu ze świeżych warzyw.
OdpowiedzUsuń