Składniki (na 2 gofry):
- 100g chudego twarogu
- 1 jajko
- 3 łyżki zmielonych otrębów owsianych
- 2-3 łyżki mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- substancja słodząca odpowiadająca 5g cukru
Wykonanie:
Jajko rozbić, oddzielić białko od żółtka. Żółtka zmiksować z twarogiem a białka ubić na sztywną pianę. Następnie do żółtek dodać otręby, proszek, mleko i substancję słodzącą i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie wmieszać białka. Masę wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę (należy ją bardzo dobrze rozgrzać- wtedy gofry powinny wyjść nawet jeśli nie natłuścimy gofrownicy. Jeśli jednak będzie problem to gofrownicę należy delikatnie posmarować olejem). Gotowe gofry podać z ulubionymi dodatkami- u mnie odrobina serka homogenizowanego odtłuszczonego i borówki.
Podana porcja (2 gofry) to 245kcal, 31g białka i 7g tłuszczu.
Z dodatkiem serka homogenizowanego (2 gofry): 313kcal, 44g białka i 7g tłuszczu.
Życzę udanego i słonecznego weekendu,
Maja
piękne są ! gratuluję pomysłu, uwielbiam ser, a dodatkowo gofry wyglądają jak kupne :)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować- zrobienie jest banalnie proste a gofry zaspokoją nawet osoby niedietujące :)
OdpowiedzUsuńCo rozumiemy jako substancje słodzącą? :) Może to być np. miód lub syrop klonowy? Czy raczej stewia, słodzik lub ksylitol?
OdpowiedzUsuńMoże to być zarówno miód jak i słodzik. Ja użyłam ksylitolu :)
UsuńCzy gofry są chrupiące? :) Ciekawy przepis, ale szaleję za chrupkościami :D
OdpowiedzUsuńŻeby były chrupiące trzeba by było dodać trochę masła i zamiast otrębów np. mąkę owsianą albo graham :)
Usuń