Ostatnio na nowo odkrywam kaszę jaglaną - coraz częściej gości w mojej kuchni pod każdą postacią: dodatków do obiadu, śniadania czy mega deseru. Kiedyś kojarzyła mi się tylko z gorzkawym posmakiem i nudnym obiadem. Ale wystarczy dobrze przepłukać kaszę wodą i użyć świeżej kaszy (kasza dość szybko jełczeje i wtedy będzie gorzka w smaku). Taka kasza daje duże możliwości kulinarne, o czym pewnie niedługo :)
Składniki:
- 50g kaszy jaglanej
- 125ml mleka kokosowego (u mnie 125g gęstej śmietanki kokosowej z mleka kokosowego)
- 0,5 szklanki wody
- ksylitol do smaku
- dowolne owoce
Wykonanie:
Kaszę przepłukać najpierw pod zimną a później pod gorącą wodą. Do kaszy wlać mleko i wodę i gotować na małym ogniu do miękkości kaszy (w razie potrzeby można dolać wody). Na koniec dosłodzić do smaku i dodać owoce.
Pozdrawiam,
Maja Czerwińska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz