Składniki (na ok 12-15 sztuk):
- 800-900g żółtej cukinii
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 jajka
- 5-6 łyżek płatków owsianych
- 2-3 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- curry
- jogurt naturalny gęsty
- koperek
Przygotowanie:
Cukinię umyć, odciąż końce, pokroić na ćwiartki i wykroić watowaty miąższ (nie obierać ze skóry). Resztę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Marchew należy obrać, zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, dodać jajka, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć małe placuszki na dobrze rozgrzanej oliwie. Podawać z jogurtem naturalnym gęstym i koperkiem.
Smacznego!
Sandra
ależ to smacznie wygląda!! Aż mam ochotę porzucić swoją dietę :P
OdpowiedzUsuńIle placków wychodzi z tego przepisu? Porcja na jedną czy dwie osoby?
OdpowiedzUsuńZ tego przepisy wychodzi od 12-15 placków w zależności od wielkości. Porcja dla dwóch osób. Pozdrawiamy :-)
UsuńSuper smacznie wygladaja az slinka leci
UsuńA jaja jest kaloryczność tych placuszkow
UsuńJutro robię placuszki
OdpowiedzUsuńPlacki Super! trochę się rozlatywały bo za rzadkie ciasto było;) zamiast koperku- jogurt z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Pychota
OdpowiedzUsuńDziewczyny czy dodawalyscie więcej jajek płatków albo make razowa?niestety nie mogę przełożyć placków na drugą stronę przez co sie przypalaja i nic z tego nie wychodzi:(.
OdpowiedzUsuńAni grama mąki. Trzeba na prawdę dobrze odcisnąć cukinię z wody i dodać duże jajko. Trzeba bardzo uważać, bo placki łatwo się 'rozwalają". I piec na najmniejszym ogniu na dobrze rozgrzanej patelni.
UsuńMozna uzyc zamiast żółtej cukini zieloną? Bo taka mam akurat :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają cudnie :) Jak się przedstawia kaloryczność w 100 gramach placków? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak z kaloriami???? To ważne.
UsuńCały przepis (bez jogurtu) ma ok. 620kcal, 25g białka, 32g tluszczu i 55g węglowodanów
Usuńwitam placuszki az ślina cieknie ,a ile dać tego jogurtu? bo chciałabym zrobić dzis na obiadek ,proszę o szybką odp. dziekuję
OdpowiedzUsuńJuż po obiedzie ;) jogurtu wystarczy kilka łyżek- do położenia na placuszki :)
UsuńNO I ZROBIŁAM ,ALE COS MI SIE ZA BARDZO ROZLATUJĄ I TEŻ DOŁOZYŁAM MĄKI ,JEST LEPIEJ ALE W SMAKU SA BARDZO DOBRE
OdpowiedzUsuńNiestety, konsystencję trzeba samemu "złapać"- dużo zależy od zawartości wody w cukinii i tego jak dobrą patelnię mamy :)
UsuńZrobiłam ! Są bardzo dobre, dodatkowo powiem że nakłoniłam tymi placuszkami również mojego partnera do zdrowej diety i odchudzania :-) Super !!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i gratuluję :)
UsuńHej dziewczyny. Też miałem z tym problem, ale dziś jak smażyłem to odciskałem i formowałem jeszcze każdy z osobna przed samym położeniem na patelni. Wychodziły znacznie lepsze i smażyły się niebo lepiej. Pozdrawiam i smacznego :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy za informację- na pewno wypróbujemy :)
UsuńZrobiłam, wyszły pyszne! Nie rozpadały się. Dobrze odcisnęłam cukinię i robiłam małe placuszki. Super przepis 😊
UsuńPychaaaaa!!!
OdpowiedzUsuńSą pyszne. Robię często.
OdpowiedzUsuńNajlepiej zmielić płatki owsiane na mąkę i nie rozpadają się 😜
OdpowiedzUsuńAlbo może pomoczyć płatki z cukinią,w sensie ona puści sok a płatki go wchłoną
OdpowiedzUsuń