Mój smak dzieciństwa... Kiedy sobie o nich przypomniałam, uświadomiłam sobie, że nie jadłam ich od lat! Te moje znacznie różnią się od tych z dzieciństwa- po pierwsze nie miałam oryginalnego przepisu (więc wymyśliłam go na szybko), a po drugie nie mają cukru, tłuszczu czy dużych ilości mąki. Moje kubki smakowe zostały zaspokojone a i wyrzutów sumienia nie ma :)
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 1 jajko
- 50g jogurtu naturalnego
- 0,5 jabłka (ok. 100g)
- 20g mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jabłko zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać i "smażyć" na dobrze rozgrzanej patelni do smażenia beztłuszczowego (jeśli chcecie, możecie dodać odrobinę oleju, jednak ja bez problemu usmażyłam je bez dodatku tłuszczu). Gdy będą rumiane z jednej strony, przewrócić i zrumienić drugą (najlepiej przewracać teflonową łopatką).
Cała porcja to ok. 210kcal, 9g białka, 6g tłuszczu i 29g węglowodanów
Udanego weekendu,
Maja